AUKSJONSUTSTILLING JANUAR 2019

AUKSJONSUTSTILLING JANUAR 2019
www.galleriramfjord.net

Søk i denne bloggen

torsdag 20. mars 2014

Gjesteblogg - Kathleen McIntyre


Vi har invitert kunstnerne våre til å gjesteblogge fremover, slik at dere kan lese litt om utstillingene i galleriet fra kunstnerens perspektiv. Her er det også lov til å stille spørsmål og kommentere.

I dag skriver Kathleen McIntyre (Galleri Ramfjord 1.-23. mars 2014):

”Det jeg så, er det du ser” -Kathleen McIntyre

Det å fotografere og å vise frem fotografiene er en ting, å snakke om dem er en helt annen. Jeg var elendig til å utrykke meg skriftlig på skolen, men elsket å se på bilder. Jeg leser fortsatt helst bare bildene hvis jeg blar i et magasin. Så å kunne lære meg å fotografere ga meg muligheten til å kunne uttrykke meg bedre uten å bruke ord.

Jeg pleier ikke å fortelle så mye om mine bilder, men lar de være åpne for tolkninger og gir dem titler som ikke leder noen spesiell vei. Uansett vet jeg at mange har, med denne utstillingen SurFace, lurt en del på hvordan jeg har jobbet. Jeg vet jentene i galleriet har måttet forklare at det ikke er noe som helst som er blitt gjort med disse motivene. Ingen dobbelteksponeringer eller annen manipulasjon i Photoshop i etterkant. Motivene er oppdaget på vandring her eller der i Oslo eller andre byer. Ingen av de kan man jo ane hvor er tatt og det har ingen betydning. De blir tid- og stedsløse som i en drøm.


Det er, for meg, viktig at jeg skaper motivet i kamera. ”I det du trykker utløseren er alle valgene tatt” ble jeg fortalt på workshop hos Morten Krogvold, det sitter ennå i ryggmargen. Slik er det jo med fotografiet – det er mange valg å ta før det forsvinner. Kamera må helst være med og har jeg ikke det er det krise hvis jeg ser noe som skulle vært fanget. Jeg liker å kunne jobbe alene og bruker sjelden modeller. I og med at jeg aldri har en plan for hva jeg skal gjøre blir det enklere å bruke seg selv, familien eller kanskje en tilfeldig uvitende forbipasserende.


Når jeg jobber på denne måten, uten å pre-visualisere, skjønner jeg etterhvert at jeg leter på samme måte etter det bortgjemte - via overflater, indirekte, via nye lag som fordreier virkeligheten. Jeg elsker det når virkeligheten får et nytt lag. Eller ting som ikke henger sammen finner sammen. Eller slik som den amerikanske fotografen Jeff Cowen uttrykker det: ”Fotografiene er ikke bare reproduksjoner av den ytre verden, men har også et poetisk lag, speiling og refleksjon av hennes eget sinns øye og indre landskap. Bildene provoserer frem spørsmålet om og tolkning av virkeligheten. Bildene ber oss gjenoppdage og undersøke vår svært uutgrunnelige natur og skjønnheten i den menneskelig erfaring. ”

  
Jeg er glad for at jeg fikk sjansen til å sette sammen disse bildene til denne utstillingen – det er først når de er ført sammen – i samme rom at du ser at de snakker sammen. Jeg håper de også har utfordret fantasien til tilskueren og at historiene bilde forteller – fortelles på hver sin måte til hver og en som betrakter det. Det er virkelig gøy å høre tilbakemeldinger fra de som har kommet innom og hvilke som er favoritter. Det er ikke alltid de samme som mine. Jeg har en favoritt – vil du vite hvilken det er?

Jeg er glad for å tilhøre Galleri Ramfjord med så mange forskjellige kunstnere og kunstarter. Det er veldig inspirerende. Det er også morsomt å få tilbakemeldinger fra Kathrine, Elise, Kristine og Elisabeth om hvor mange som har vært innom, hva de sier og om noen har en favoritt osv. Jeg blir ydmyk og glad. Her er min egen favoritt ” Blue door":

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar